Település:
Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Mezőkövesd


Hadas városrész látnivalói


3400. Mezőkövesd, Kisjankó Bori utca

Mezőkövesd  Hadas városrész látnivalói
 
Hadas városrész
A mezőkövesdi Hadas városközpont apró telkeivel, szabálytalanul kanyargó utcákkal, meszelt falú, nádtetős parasztházaival 150-200 év távlatából idézi fel az egykori mezővárosi életformát. Napjainkban a Mezőkövesden tevékenykedő neves kézműves mesterek alkotó házainak, így az élő matyó népművészetnek autentikus színhelye.
 
A hadas tulajdonképpen atyafiságot jelent: az egymással rokon családokat nevezték hadaknak, akik sok esetben egy udvaron vagy közeli szomszédságban maradtak. A településrész építészetileg ezt a szerkezetet őrzi, innen kapta a nevét.
 
    
 
A terület szívében áll a Népi Művészetek Háza – egyesületünk székhelye -, körülötte tájházak, védett népi épületek láthatók. Legismertebb népművészünk, Kisjankó Bori (1876-1954) otthonában emlékházat rendeztek be. Az 1850 körül épült ház máig is híven őrzi a mezőkövesdi népi építészet jellegzetességeit, a lakásbelső pedig a híres „íróasszony” (hímzés minta rajzoló) tárgyait.
 
Az ősi városmagban lévő népi lakóházakban egyesületünk tagjai műhelyeket, rendeztek be, ahol mesterségüket gyakorolják, legszebb darabjaik itt készülnek. Szívesen fogadnak látogatókat – előzetes egyeztetés alapján –, akik bepillanthatnak a különféle kézműves mesterségek fortélyaiba és ajándéktárgyakat is vásárolhatnak.
 
 
 
Bútorfestő- és hímző alkotóház
 
Kisjankó Bori u. 8-10. Telefon: 49/500-288
 
Működteti: Kovács Szabolcs a Népművészet Ifjú Mestere, bútorfestő népi iparművész
 
 A mezőkövesdi asztalosmesterek egyik legjelesebb dinasztiájának fia Kovács Szabolcs, népi iparművész. Korszerű használati tárgyain a matyó hagyományokat viszi tovább. A régi díszítőstílus jellemzője a vörös alapozás, melyre széles fekete hullámos és tört vonalú márványszerű csíkozás kerül, valamint a fehér, bordó, kék, sárga, zöld szín árnyalataival festett apró virágokból és levelekből komponált csokrok, koszorúk, füzérek. Mindkét parasztház kézzel festett bútorokkal van berendezve. A hímzőház matyó motívumokkal hímzett lakástextíliák bemutatóháza is egyben.
 
 
 
Fazekas műhely
 
Kisjankó Bori u. 38. Telefon: 49/311-595
 
Működteti: Fehér Tibor fazekas népi iparművész
 
A Hadas városrészben elsőként kezdte meg kézműves tevékenységét az egykori parasztházban. Azóta sok követőre talált kezdeményezése. Az épület XIX. századi nádfedeles lakóház, védett műemlék. 1982-től működő fazekasműhely. Hagyományos háromosztatú - szoba, konyha/pitvar, kamra - parasztház. A szobában a mester munkáiból kiállítás látható. Az egykori konyhában működik a korong, a kamra raktárként szolgál. A kemence a fazekas szomszédos lakóházában (Eötvös J. u.23.) került elhelyezésre. A műhelyben a Közép-Tiszavidék ismert edénytípusai - Miska kancsók, madaras butellák, szilkék tányérok stb.- készülnek. A látogatók megtekinthetik az edénykészítés munkafolyamatait (korongozás, festés, égetés).
 
 
 
Gari Takács Margit emlékház és zeneház
 
Mogyoróköz 6. Telefon: 70/946-1269
 
Működteti: Keszi Jenő népzenész
 
Gari Takács Margit, a nagy mesemondó, adatközlő egykori lakóháza.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontyos ház
 
Mogyoró köz 8.
 
2008-ban befejezett népies stílusban épült, az egykori üstökös házakat idéző nádtetős lakóház. Nem látogatható, de nagyszerű példája annak, hogy egy ősi településrészbe tökéletesen illeszkedő családi ház hogyan kerülhet megvalósításra.
 
 
 
Mézeskalácsos ház
 
Kisjankó Bori u. 6. Telefon: 70/2300-138  www.mezeskalacsostajhaz.fw.hu
 
Működteti: Pető Anna mézeskalácsos, kézműves szakoktató
 
A 150 éves ház a matyók életéről mesél. A háromosztatú elrendezés - tisztaszoba, konyha, kamra - hűen követi a régi építészeti jelleget. A bútorok, berendezési tárgyak és textilek részben családi hagyaték részei, és a Matyó múzeum gyűjteményéből származik. Ebben a tájházban bemutatásra kerülő mesterség: a mézeskalácsosság. Ez ugyan nem jellegzetesen matyó, de a népi kultúra fontos része. A szimbólumokat bemutató süteménysütés közel 400 éves múltra tekint vissza, s ma is megmosolyogtató élményt jelent a látogatók számára. A ház adottságai lehetővé teszik kisebb-nagyobb létszámú csoportok számára a mézeskalács sütés, a díszítés fortélyainak kipróbálását. Ehhez előre történő bejelentkezés szükséges.
 
 
Muskátlis ház
 
Kisjankó Bori u. 1.
 
 
 
Rozmaringos vendégház
 
Kisjankó Bori u. 42.  www.hidaskapus.hu
 
Működteti: Kovács Béla
 
A matyó népi építészet stíluselemeivel közelmúltban épült lakóépület, amely a mai  igényeket is kielégíti. A szakipari munkákat, díszítményeket helyi mesterek, kézművesek készítették. A berendezés java része paraszti bútorokból áll. A vendégház 2 x 2 ágyas szobával teljes komforttal várja vendégeit.
 
 
 
Szövő- és festő alkotóház
 
Kisjankó Bori u. 30. Telefon: 49/311-081
 
Működteti: Laczkó Pető Mihály festőművész és Tábori Aranka grafikus, kézi szövő
 
Mezőkövesd egyik legrégebbi, 1817-ben készült, eredeti formájában helyreállított épülete.
A több éven át tartó felújítási munkáknak köszönhető, hogy építészeti értékeink fokozott védelme érdekében a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztere 1999-ben műemlékké nyilvánította. A hagyományos beosztású házat a kőből faragott ablakkeretek, a rendkívül ősi, "szabadkéményes" pitvar, valamint (a kamra alatti) boltíves pince különleges építészeti értékké teszik.
 
Az alkotóházként és bemutatóházként is hasznosított épületben a tulajdonosok mellett az Életfa Alkotóközösség munkáiból látható válogatás. A fonott díszek, kisebb-nagyobb szőttesek mellett rajzok, grafikai lapok, különböző nyomatok, akril-, akvarell és olajfestmények is megtekinthetők. Az oktató- és nevelőmunkában, művészeti, "múzeumi órák" során is jól alkalmazhatók a hely sajátos adottságai, népi építészetünk máig föllelhető értékei.
 
 
Tulipános ház
 
Mogyoróköz 1. Telefon: 30/228-7119
 
Működteti: Berecz Lászlóné Zsuzsa
 
Az 1900-as évek legelején épült ház a Hadas közepén, a Kisjankó Bori emlékházzal szemben a Táncpajta szomszédságában található. Ékessége az eredeti szép formájú búbos kemence, mely a tűzhellyel egybe épült. A tiszta szobában javarészt családi hagyatékból származó matyó hímzéssel díszített eredeti és napjainkban készült textilek, használati tárgyak láthatók. 
 
 
 
Tűzzománcos műhely és játékház
 
Kisjankó Bori u. 9. 
 
Működteti: Pótáné Bartók Annamária tűzzománc készítő (20/354-2987) és Lukácsné Lengyel Erzsébet (20/262-2731) népi játék készítő
 
Az épületben tűzzománc és pasztell kép kiállítás látható. Az érdeklődők a tűzzománc készítésének technikájával és a fonható szálas anyagokból készült játékok fogásaival is megismerkedhetnek.
 
 
 
 
 
A felsorolt tájházak többsége az alkotók személyes lehetőségei szerint tart nyitva. Érdemes telefonon bejelentkezni!
 
Forrás:matyofolk.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »